De mooiste onbekende steden in Europa | 10x Verrassende stedentrips

Voor wie beroemde steden zoals Londen, Parijs en Rome al eens heeft bezocht óf op zoek is naar de mooiste onbekende steden in Europa heeft De Reisspecialist verrassende stedentrips. In dit artikel deelt De Reisspecialist 10 bijzondere en unieke steden in Europa die misschien niet als eerste bij je opkomen als je denkt aan een stedentrip. Laat je inspireren voor een originele stedentrip in alle uithoeken van ons continent. Lees gauw verder en ontdek jouw favoriete onbekende stad in Europa!

Inhoudsopgave

Top 10 mooiste onbekende steden in Europa

Voor deze Top 10 over de mooiste onbekende steden in Europa heeft De Reisspecialist ‘out of the box’ gedacht. Bekende steden zoals Barcelona zijn achterwege gelaten. Van Polen en Malta tot Italië en Portugal: in deze landen kun je verrassende stedentrips beleven!

1. Stedentrip Bologna

Bologna ligt in het noorden van Italië tussen twee beroemde steden in: Florence en Venetië. Daardoor is Bologna vaak een ondergeschoven kindje. Volledig onterecht, want als je Bologna beter leert kennen ontdek je dat dit een fantastische stad is voor een verrassende stedentrip! In minder dan 2 uur vlieg je naar de luchthaven van Bologna en kan de citytrip beginnen. Je ziet direct dat veel gebouwen in het middeleeuwse centrum een terracotta kleur hebben. Het is dan ook niet voor niet dat Bologna ‘de rode stad’ wordt genoemd. Met een stadswandeling ontdek je verschillende hoge torens, prachtige pleinen met fonteinen en het oude stadhuis. Tip: vergeet niet om bij één van de culinaire restaurants een pasta Bolognese te proeven, want die is hier voor het eerst gemaakt!

De rode stad Bologna

Een schattig plein in Bologna

2. Stedentrip Porto

De meeste citytrippers gaan in Portugal naar de hoofdstad Lissabon. Echter is de 2de stad van het land misschien wel net zo bijzonder. Dit is Porto, een havenstad aan de Douro rivier die de stad in tweeën splitst. Over deze rivier hangen veel bruggen zoals de grote Luis I-brug die schitterende uitzichten bieden over de stad. Porto heeft veel leuke wijken om te ontdekken. Misschien wel de mooiste wijk is het historische Ribeira. Al dwalend door deze wijk kom je veel fleurige huizen, charmante straatjes en lekkere restaurants met terrassen tegen. Een andere wijk die je niet mag missen is de culinaire wijk Vila Nova de Gaia. Hier vind je veel porthuizen waar je een rondleiding kunt krijgen inclusief een portwijn proeverij. Wat Porto nog meer te bieden heeft aan bezienswaardigheden ontdek je met een verrassende stedentrip!

Douro Porto

De waterkant van Porto

3. Stedentrip Tallinn

Tallinn, de hoofdstad van Estland, is een verborgen parel in het noorden van Europa. De middeleeuwse charme van de Oude Stad (Vanalinn) met zijn geplaveide straten, stadsmuren en sprookjesachtige torens voelt als een stap terug in de tijd. Slenter door de kronkelende steegjes, geniet van de sfeervolle cafés en ontdek verscholen pleinen. Twee schitterende plekken in de stad zijn de Alexander Nevski Kathedraal en het Raekoja Plats (stadhuisplein). Maar Tallinn is meer dan alleen geschiedenis: het barst van de hippe restaurants, kunstgalerijen en boetiekjes. De combinatie van oud en nieuw maakt het een verrassende stedentrip voor iedereen die houdt van cultuur en middeleeuwse geschiedenis. Met wie kom jij naar deze oude Hanzestad?

Tallinn skyline

De middeleeuwse binnenstad van Tallinn

4. Stedentrip Edinburgh

Op zoek naar een leuke stad in Europa met een rauw karakter? Overweeg dan zeker een verrassende stedentrip naar Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Edinburgh is een echte arbeidersstad met een duister verleden. Tijdens je stedentrip kun je deelnemen aan spooktochten die je de meest mysterieuze plekken van de hoofdstad laten zien. Als je niet beter weet ontdek je een hele gezellige stad met een Harry Potter achtige sfeer. Toevallig is het verhaal over Harry Potter geschreven in de Elephant House Pub door J.K. Rowling. Verspreid over de stad vind je schitterende bezienswaardigheden, zoals de Royal Botanic Gardens, het Palace of Holyroodhouse en Edinburgh Castle. Laatstgenoemde is hét symbool van de stad. Dit kasteel ligt op een berg en biedt een geweldig uitzicht over de stad! Ga je mee op zoek naar historie in Edinburgh?

Edinburgh

Het uitzicht over Edinburgh

5. Stedentrip Napels

Vespa’s rijden af en aan, in de straten worden door inwoners waslijnen gespannen, op iedere hoek vind je koffietentjes en terrasjes waar Italianen passievol het dagelijkse nieuws bespreken. Welkom in Napels! Deze Italiaanse stad staat bekend om haar volkse sfeer en is een bron van cultuur. Zeker als je in Centro Storico (het historische centrum) rondloopt heb je veel indrukken te verwerken. Je vindt hier een schitterende verzameling aan geschiedenisvolle musea, paleizen en kerken. Met een verrassende stedentrip naar Napels heb je bovendien de unieke mogelijkheid om Pompeï te bezoeken. Deze archeologische site ligt op zeer korte afstand van Napels. Ontdek de overblijfselen van dit antieke dorp dat door een uitbarsting van de Vesuvius vulkaan is bedolven onder de lava. Wanneer kom jij naar Napels voor een stedentrip?

Napels skyline

Het centrum van Napels met in de verte de Vesuvius

6. Stedentrip Riga

Eén van de mooiste onbekende steden in Europa voor een verrassende stedentrip is Riga. De hoofdstad van Letland is een bruisende stad waar je je ogen uitkijkt op de mix tussen historie en moderniteit. Het oude deel van Riga heet Vecriga met veel jugendstil-architectuur en gebouwen die lijken op snoephuisjes. Dit stadsdeel ademt geschiedenis met haar charmante straatjes, indrukwekkende kerken en gezellige marktpleinen met sierlijke trapgevels. Riga heeft ook een modern stadsdeel genaamd Centrs. Het moderne Riga verwent je met stijlvolle cafés, trendy winkels en kunstzinnige wijken. Beleef een stad vol diversiteit met een stedentrip naar Riga!

Riga skyline

Vecriga, de oude stad van Riga

7. Stedentrip Bilbao

Als je graag nieuwe steden wilt ontdekken, sla dan eens Barcelona over en kies voor een onbekende stedentrip in Spanje: Bilbao. Deze verrassende stad in Europa ligt aan de Spaanse noordkust, in de autonome regio Baskenland om precies te zijn. Bilbao heeft indrukwekkende transformatie ondergaan. Lange tijd stond Bilbao bekend als een rauwe fabrieksstad. Daar is inmiddels veel verandering in gekomen. Het centrum heeft een flinke opknapbeurt ondergaan en veel kunstinitiatieven zijn opgestart. De komst van het Guggenheim Museum heeft ook zeker bijgedragen aan de modernisering van deze Spaanse stad. In dit museum vind je wereldberoemde kunst. Ook vind je nog genoeg historie in Bilbao. Daarvoor bezoek je Casco Viejo (het historische centrum) waar je schilderachtige pleinen en geplaveide straten aantreft. Een stedentrip naar Bilbao beleef je al in slechts 2 uur vliegen! 

Bilbao skyline

De ligging van Bilbao aan de Nervion rivier

8. Stedentrip Reykjavik

Reykjavik op IJsland als stedentrip? Jazeker! Veel reizigers bezoeken de IJslandse hoofdstad alleen met een rondreis over het eiland, maar Reykjavik is ook erg leuk voor een verrassende stedentrip van een paar dagen. Deze stad staat bekend om iconische bezienswaardigheden zoals de futuristische Hallgrímskirkja en het indrukwekkende concertgebouw Harpa. Voor wat ontspanning moet je zeker de beroemde Blue Lagoon bezoeken, een geothermische bron midden in een oud lavaveld waar het stoom van het azuurblauwe water een mysterieuze sfeer creëert. Wil je winkelen in Reykjavik? Bezoek dan het sfeervolle stadsdeel Laugavegur met kunstateliers, kroegen en boetiekwinkels. ’s Avonds bruist Reykjavik met zijn trendy bars, restaurants en uitgaansgelegenheden. Vanuit de haven van Reykjavik kun je met een bootexcursie de open zee op om walvissen en orka’s te spotten, erg tof! Je zult verstelt staan hoe hip Reykjavik is!

Hallgrimskirkja Reykjavik

De Hallgrímskirkja in Reykjavik

9. Stedentrip Krakau

Eén van de mooiste onbekende steden in Europa is Krakau. Deze Poolse stad is een bonte verzameling van klassieke bezienswaardigheden. Stare Miastro is één van de best bewaarde binnensteden in Europa. Voornamelijk rondom de Grote Markt vind je belangrijke gebouwen zoals een basiliek uit de 13de eeuw, de raadhuistoren en de lakenhal. Voor de mooiste plek in de stad ga je naar het Wawelkasteel die prachtig op een heuvel ligt. Op ongeveer één uur rijden van Krakau ligt Auschwitz. In dit grote concentratiekamp zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog één miljoen mensen gestorven. Een rondleiding zal veel indruk op je maken als je meer te weten komt over de tragische gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld. Als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, breng dan in Krakau ook zeker een bezoek aan de fabriek van Schindler, bekend van de film Schindler’s List.

Krakau uitzicht

Het stadhuisplein in Krakau

10. Stedentrip Valletta

Welkom in de kleinste hoofdstad van Europa! Hoewel de omvang van de stad klein is, is deze stad op Malta groots in haar bezienswaardigheden. Valletta is zelfs al eens verkozen tot de meest culturele stad van ons continent! Alleen al de historische haven is een bezienswaardigheid op zich. Ga zeker naar de Upper Barrakka Gardens. Vanaf deze hooggelegen botanische tuin heb je een geweldig uitzicht over deze haven. Hier worden op gezette tijden ook saluutschoten afgevuurd. Als je verder op ontdekkingstocht door Valletta gaat zie je grote stadsmuren, kathedralen en prachtige straten met kleurrijke balkons. En, door de zuidelijke ligging van Valletta in Europa is er een goede kans op mooi weer. Valletta behoort zeker tot één van de mooiste onbekende steden in Europa!

Valletta

De historische haven van Valletta

Voor welke verrassende stedentrip in Europa kies jij?

Wordt het een verrassende stedentrip naar het Italiaanse Bologna, het Spaanse Bilbao, het Schotse Edinburgh of één van de andere mooie onbekende steden in Europa? De keuze voor een leuke stad is nu aan jou! Via de links in dit artikel kun je jouw verrassende stedentrip boeken bij een erkende reisorganisatie. Alle reisbureaus zijn aangesloten bij de ANVR en SGR voor een stedentrip met garanties. Veel succes met de keuze en beleef een te gekke stedentrip in Europa!