Wat is het mooiste land in Zuid Amerika? | 7x De mooiste landen

Wil je graag een rondreis maken, maar zit je met de vraag: wat is het mooiste land in Zuid Amerika? De Reisspecialist deelt met jou de mooiste landen in Zuid Amerika. Van regenwouden en immense bergketens tot glinsterende kustlijnen en gletsjers, al deze landschappen kom je tegen in Zuid Amerika. Wat het mooiste land in Zuid Amerika voor jou is hangt af waar je de nadruk op wilt leggen. Wil je graag meer weten over de geschiedenis en (Inca)cultuur of ben je een echte natuurliefhebber? Hoe dan ook, in dit artikel ontdek je jouw favoriete land in Zuid Amerika!

Inhoudsopgave

Top 7 mooiste landen in Zuid Amerika

Deze Top 7 is gebaseerd op basis van ervaringen van eerdere reizigers die Zuid Amerika bezochten. Lees snel verder en doe inspiratie op voor een reis naar Zuid Amerika!

1. Bolivia

Bolivia is de verrassende outsider voor een rondreis in Zuid Amerika. Naast één van de mooiste landen in Zuid Amerika behoort Bolivia ook nog tot de meest goedkope landen in Zuid Amerika. Dat is mooi meegenomen! De natuurlijke schoonheid van Bolivia is uniek, vooral bij Salar de Uyuni. Dit is de 2de grootste zoutvlakte ter wereld. Met een jeep kun je de gigantische zoutvlakte verkennen. Het is haast een surrealistisch beeld: een witte grond die eindeloos vlak lijkt in combinatie met de diepblauwe lucht. Pak de camera er maar bij!

Bolivia Salar de Uyuni

De grote zoutvlakte van Salar de Uyuni in Bolivia

Bolivia heeft meer te bieden dan alleen zoutvlaktes. Naast wit is ook de kleur groen goed vertegenwoordigd in Bolivia. De Amazone, het grootste regenwoud ter wereld, ligt voor een deel in het noorden van Bolivia. Safari’s per boot over de junglerivieren zijn erg populair. Vanaf het water kun je kaaimannen, slangen, capibara’s, schildpadden, apen en (roze) dolfijnen mogelijk spotten. Een niet te missen plek in Bolivia is het Titicacameer. Dit meer ligt op de grens met Peru. Ook hier kun je een prachtige boottocht maken naar eilanden zoals Isla del Sol met tempelruïnes van de eeuwenoude Inca’s. Met wie zou jij op avontuur willen naar Bolivia? 

Of, bekijk meer inspiratie over Bolivia.

2. Brazilië

Brazilië, wie kent het niet? Het land is beroemd om haar goede voetballers en natuurlijk het carnaval. Wie verder kijkt dan deze stereotypen ontdekt een land die barst van de indrukwekkende natuur. Het grootste deel van de Amazone ligt namelijk in Brazilië. Een spannende expeditie door de jungle ligt voor de hand. Er zijn meerdaagse boottochten met overnachtingen in lodges in de jungle. Back to basic! Onder begeleiding van een gids spot je prachtige ‘wildlife’ zoals tapirs, piranha’s, luiaarden, anaconda’s en hopelijk jaguars (maar die weten zich goed schuil te houden). Een stuk zuidelijker in Brazilië ligt de Pantanal, het grootste moeras ter wereld. Je bent hier in een paradijs voor vogelspotters. Grote kans dat je papegaaien, ooievaars en toekans ziet, maar ook landdieren zoals poema’s.

Pantanal Brazilië

Het moeraslandschap van de Pantanal in Brazilië

Meer natuur in Brazilië vind je op de grens met Argentinië bij de Iguazu watervallen. Dit is een gebied met 270 watervallen. Met veel kracht storten deze watervallen tussen bossen via steile rotswanden de diepte in. Erg spectaculair! Uiteraard mag ook cultuur niet ontbreken tijdens een rondreis door Brazilië. Als je interesse hebt in het koloniale verleden is de stad Salvador zeker een aanrader. Dé stad in Brazilië die je gezien moet hebben is Rio de Janeiro. Je kunt er niet alleen relaxen op zonovergoten stranden zoals de Copacabana, maar ook favela’s bekijken en een trip maken naar het enorme Christusbeeld voor een magisch uitzicht over de stad. Deze afwisseling tussen cultuur en natuur maakt van Brazilië één van de mooiste landen in Zuid Amerika!  

Of, bekijk meer inspiratie over Brazilië.

3. Chili

Chili is één van de meest diverse landen die er bestaat. Hoewel Chili smal is, is het enorm langgerekt. Wel 4.300 kilometer lang! Daardoor kom je een grote verscheidenheid aan landschappen tegen, maar ook veel klimaten. Het noorden bestaat uit hoge bergen en de Atacama woestijn, terwijl je helemaal in het zuiden gletsjers en ijsschotsen aantreft. Voor laatstgenoemde landschappen ga je naar het Torres del Paine National Park. Een rondreis door Chili laat je bovendien schitterende kustlijnen zien. Je kunt haast niet geloven dat dit allemaal in één land te vinden is!

landschap Chili

De Andesbergen in Chili

Maak je reis naar Chili extra bijzonder door Paaseiland aan je reis toe te voegen. Dit beroemde eiland hoort bij Chili en ligt op 3000 kilometer van de westkust. Op Paaseiland geniet je van een Polynesische sfeer en uiteraard mag je de beroemde Moai beelden niet missen. Wil je graag veel verschillende landschappen zien? Dan is Chili zeker voor jou het mooiste land in Zuid Amerika!

Of, bekijk meer inspiratie over Chili.

4. Peru

Als je veel interesse hebt in de geschiedenis van oude volkeren, dan is Peru zeker één van de mooiste landen in Zuid Amerika voor jou. In dit land kun je je eindeloos verdiepen in oeroude Inca cultuur. Dé highlight van Peru is Machu Picchu. Diep in het regenwoud op een bergtop ligt deze ruïnestad die pas in 1911 herontdekt is. Laat een gids je bijpraten over alle tempels en opgravingen van grote historische waarde. Meer historie vind je in Nazca. Dit plaatsje is wereldberoemd door de Nazcalijnen. Rond deze lijnen op de grond heerst een groot mysterie. Vanuit een vliegtuigje kun je de historische lijnen in de vorm van een aap en vogel zien.

Machu Picchu Peru

Machu Picchu in Peru

Op nog véél meer plekken in Peru kun je de Incacultuur beleven! Reis daarvoor af naar het Titicacameer in het Andesgebergte. Dit hoge meer is erg bijzonder door de Uros eilanden. Dit zijn eilanden compleet gemaakt van riet die in het meer drijven. Op de rieteilanden wonen Inca’s in rieten huisjes die gekleed zijn in kleurrijke klederdracht. Meer indrukken van de Incacultuur ervaar je in mooie steden zoals Arequipa en de hoofdstad Lima. Cultuurliefhebbers: eat your heart out!

Of, bekijk meer inspiratie over Peru.

5. Argentinië

De immense bergpieken van de Andes, de ijslandschappen in Patagonië, de groene vlaktes van de Pampa’s en wijngebieden waar de beste wijnen ter wereld worden geboren… je vindt het allemaal in Argentinië! Voornamelijk Patagonië, het zuidelijke deel van Argentinië, is één van de belangrijkste redenen waarom reizigers dit het mooiste land in Zuid Amerika vinden. In Patagonië moet je dan ook zeker Los Glaciares National Park hebben gezien. Je bent hier getuige van reusachtige gletsjers en witte en lichtblauwe ijsschotsen van onvoorstelbare grootte. Je kunt er mooi hiken naar verschillende uitzichtpunten.

Patagonië Argentinië

Het ijslandschap van Patagonië in Argentinië

Een reis naar Argentinië is niet compleet zonder een bezoek aan Buenos Aires. De hoofdstad telt bijzondere wijken zoals La Recoleta, San Telmo en La Boca. In laatstgenoemde wijk vind je het bekende voetbalstadion LaBombonera en je zult zien dat in La Boca op veel plekken Diego Maradonna wordt geëerd. Maar kijk ook niet gek op als spontaan de Tango wordt gedanst op straat. Een waanzinnige excursie beleef je vanuit Ushuaia, in het uiterste zuiden. Hier vertrekken expeditieboten naar Antarctica. Het is prijzig maar een ervaring voor het leven! Je kunt ook een kortere expeditietocht maken vanuit Ushuaia naar het Beaglekanaal. Dit is een zeestraat waar je mogelijk pinguïns, zeehonden en walvissen ziet.

Of, bekijk meer inspiratie over Argentinië.

6. Suriname

Suriname is één van de kleinste landen in Zuid Amerika. Desondanks heeft het land een schat een interessante plekken. Voor een rondreis naar Suriname vlieg je naar de hoofdstad Paramaribo waar het gros van alle inwoners leeft. Paramaribo is het kloppende culturele hart van het land. Proef bijvoorbeeld Roti bij één van de eetkraampjes op straat, loop door de Palmentuin bekijk de koloniale gebouwen en ontmoet de zeer vriendelijke bevolking. Lange tijd was Suriname onderdeel van Nederland en meer achtergrondinformatie daarover vind je bij het 17de-eeuwse Fort Zeelandia.

Suriname rivier

De Suriname rivier

Het grootste gedeelte van Suriname bestaat uit jungle. Vanuit Paramaribo kun je met een boottrip een aantal dagen de jungle intrekken. De Suriname rivier brengt je helemaal vanuit Paramaribo diep de jungle in. Je vaart langs authentieke Marrondorpjes en overnacht in hutten. Met een beetje geluk zie je dolfijnen langs de boot meezwemmen. Tijdens hikes door het regenwoud maak je kennis met al het wildlife in Suriname. Je hebt goede kans op het zien van Ara’s, kaaimannen, brulapen, vlinders en slangensoorten. Wat gaaf! 

Of, bekijk meer inspiratie over Suriname.

7. Ecuador & Galapagos

We sluiten dit lijstje af met misschien wel het mooiste land in Zuid Amerika. In het oosten kun je op avontuur in de Amazone, centraal in het land vind je reusachtige vulkanen in het Andesgebergte en in het westen kun je heerlijk vertoeven aan zee. Betrek in je route door Ecuador zeker de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld: Quito, de Incamarkt van Otavalo, de avonturenstad Banos en het koloniale Cuenca.

Cotopaxi Ecuador

De Cotopaxi vulkaan in Ecuador

Een reis naar Ecuador wordt onvergetelijk als je het combineert met de Galapagos eilanden. Dit is een eilandengroep die op 1000 kilometer van de kust van Ecuador ligt. Om voet aan wal te zetten op deze eilanden moet je er vroeg bij zijn. Je moet namelijk op tijd tickets reserveren, want er zijn een maximaal aantal bezoekers toegestaan. Hoe dat komt? Op de Galapagos eilanden vind je namelijk planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Doordat deze eilanden geïsoleerd zijn van andere plekken zijn hier dieren op unieke wijze geëvolueerd. Zo vind je er bijvoorbeeld vogels met blauwe voeten en reuzenschildpadden. Wanneer wil jij naar Ecuador en Galapagos?

Of, bekijk meer inspiratie over Ecuador.

En, wat is het mooiste land in Zuid Amerika volgens jou?

Wordt het Peru met haar beroemde Incageschiedenis, Suriname waar je ‘gewoon’ Nederlands kunt praten, het diverse Chili óf een van de andere landen in Zuid Amerika? Heb je jouw favoriete land gevonden? Via links in dit artikel kun je rondreizen bekijken bij erkende reisorganisaties die zijn aangesloten bij de ANVR en SGR. Bij deze reisbureaus is jouw reis naar Zuid Amerika in goede handen!