10x De mooiste bezienswaardigheden in Noord Italië | Wat te doen in Noord Italië?

Ontdek samen met De Reisspecialist de mooiste bezienswaardigheden in Noord Italië. Van schitterende berggebieden en heldere meren tot aan ware topsteden waar je ogen tekort komt. Deze diversiteit aan hoogtepunten zorgt ervoor dat veel vakantiegangers jaar op jaar terugkeren voor een vakantie in Noord Italië. Mocht je nog niet zo bekend zijn met het noorden, dan lees je in dit artikel precies wat te doen in Noord Italië!  

Inhoudsopgave

Top 10 Bezienswaardigheden in Noord Italië

Van culturele steden tot aan de mooiste natuurgebieden… met deze Top 10 bezienswaardigheden weet je precies wat te doen in Noord Italië!

1. Cinque Terre

Welkom in de Italiaanse Bloemenriviera (Ligurië) waar één van de allermooiste bezienswaardigheden in Noord Italië ligt. We hebben het over Cinque Terre, misschien wel de meest gefotografeerde highlight van het hele land. Cinque Terre is namelijk een verzamelnaam voor een vijftal fotogenieke dorpjes aan zee. Via een wandelroute langs de kust kun je in één dagwandeling alle vijf de vissersdorpen bezoeken: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. Vergeet niet om onderweg een fotostop te maken bij mooie uitzichtpunten met zicht op de kleurrijke huizen. Mocht je wat minder ten been zijn of het gewoon leuker vinden: je kunt ook op een treintje stappen om jezelf van dorp naar dorp verplaatsen. Cinque Terre wil je niet missen op vakantie in Noord Italië!

Cinque Terre

Eén van de vijf kleurrijke dorpen van Cinque Terre

2. Dolomieten

Wil je op vakantie in Noord Italië lekker genieten van het buitenleven door leuke outdoor activiteiten en wonderschone natuurplekken te beleven? Maak je dan klaar voor de Dolomieten! Dit berggebied ligt in het noordoosten van Italië en is onderdeel van de Alpen. Of je nu in de winter, in de zomer of een ander jaargetijde de Dolomieten bezoekt… het is hier altijd prachtig! ’s Winters kun je er een fijne skivakantie beleven terwijl je er in de zomer mooie hiketochten kunt maken door de groene en vooral bergachtige natuur. Of, stap op een mountainbike en verken de spannende tracks.

Dolomieten bergpas

Een mooie bergpas door de Dolomieten

Mocht je een auto tot je beschikking hebben dan is het rijden van bergpassen met spectaculaire haarspeldbochten, die zorgen voor adembenemende vergezichten, een aanrader. De echte natuurliefhebbers twijfelen geen moment om de unieke bergpieken ‘Drei Zinnen’ te bekijken. En, neem zeker een kijkje bij heldere bergmeren. Wandelingen rond het diepblauwe Lago di Braies (Pragser Wildsee) en het smaragdgroene Lago di Carezza doen je hart voor de natuur sneller kloppen!

Dolomieten Pragser Wildsee

De Pragser Wildsee in de Dolomieten

3. Milaan

Als liefhebber van het ‘stadse leven’ is Milaan een stad die je zeker zal bekoren. Dit is hét epicentrum van de nieuwste mode. Je kunt naar hartenlust shoppen in tal van goede winkelstraten en shoppingmalls. Eén van de meest bekende (en mooiste) winkelcentra is Galleria Vittorio Emanuele. Dit winkelcentrum is ontworpen met klassiek architectuur. Sta stil bij het enorme glazen dak en de sierlijke gevels van modewinkels zoals Louis Vuitton en Prada.

Milaan

Galleria Vittorio Emanuele in Milaan

Ook als shoppen niet hoog bovenaan je lijstje staat om te doen in Noord Italië is een bezoek aan Milaan een goed idee. Het stadshart herbergt tal van historische highlights met veel aanzien. De bekendste is de Duomo: de op twee na grootste kathedraal van Europa. Een ware must-do is een rondleiding waarbij je naar het dak van de kathedraal kunt voor een schitterend uitzicht over Milaan. Eenmaal op het dak kom je enorm veel standbeelden tegen (3100 in totaal) én je kunt er genieten van een weids uitzicht over de skyline. Als je geïnteresseerd bent in kunst en geschiedenis is een uitstapje naar Santa Maria delle Grazie een aanrader. In dit klooster kun je één van de mooiste én beroemdste schilderijen ter wereld bekijken, namelijk ‘Het Laatste Avondmaal’ geschilderd door Leonardo Da Vinci. Milaan kent nog véél meer bezienswaardigheden zoals het Teatro La Scala, het San Siro Stadion en de wijk Navagli met grachten en veel eetgelegenheden. Ontdek ze allemaal met een enerverende stedentrip!  

Duomo Milaan

De Duomo van Milaan

4. Bologna

Bologna is een echte cultuurstad met een culinaire kant. Deze stad is de provincie Emilia Romagna laat je de authentieke smaken van de regio proeven met ambachtelijke gerechten. Het bekendste voorbeeld is de pasta Bolognese die hier bedacht is. Behalve lekker eten uit de Italiaanse keuken is Bologna een plek die wacht om ontdekt te worden. Iets wat je direct zal opvallen is dat veel gebouwen een terracotta kleur hebben. Daardoor wordt Bologna ook weleens ‘de rode stad’ genoemd. Eén van die gebouwen zijn de middeleeuwse torens Asinelli en Garisenda. Als je hiervoor staat zie je het niet verkeerd, want inderdaad, deze torens staan scheef. Zelfs meer dan de toren van Pisa! Bovendien telt Bologna veel mooie pleinen zoals Piazza Maggiore en Piazza del Nettuno waar je zeker even een kijkje wilt nemen.  

De rode stad Bologna

Het terracotta kleurige Bologna

5. Gardameer

Een vakantie in Noord Italië laat je kennismaken met schitterende meren. Eén van de meest geliefde Italiaanse meren is het Gardameer. Met een georganiseerde boottocht over Lago di Garda kun je de mooiste plekken van dit meer vanaf het water aanschouwen. Of, huur zelf een bootje en vaar ontspannen met tussenstops om te zwemmen. Een tip is om een boottocht naar Isola del Garda te boeken. Dit is één van de 7 eilanden in het Gardameer met een luxueuze villa waar je op gezette tijden een kijkje mag nemen. Rondom het Gardameer liggen tal van pittoreske dorpjes. Tot de mooiste behoren Sirmione met een gaaf kasteel uit de 5de eeuw, het authentieke Peschiera del Garda en Lazise waar je je waant in de middeleeuwen. Eén ding is zeker: met een vakantie naar het Gardameer verveel je je geen moment!

Lazise

Het prachtige Lazise aan het Gardameer

6. Verona

Wil je jezelf verliezen in een sprookjesverhaal? Dat kan in Verona! Deze stad vormt het decor van Shakespeare’s liefdesverhaal over Romeo en Julia. Het huis van Julia, Casa di Giulietta, behoort dan ook tot één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Noord Italië. Je kunt er het veelbesproken balkon zien uit de scene tussen Romeo en Julia waar ze hun liefde naar elkaar uitspraken. Verona is sowieso een charmante stad met paleizen, kerken en indrukwekkende pleinen zoals Piazza Bra met kleurrijke panden en terrasjes. Zeer bijzonder in Verona is een amfitheater uit de Romeinse tijd. Je realiseert je pas hoe bijzonder dit is als je hoort dat dit theater stamt uit de 1ste eeuw. Het amfitheater biedt plaats aan 22.000 bezoekers en is echt uitstekend bewaard gebleven. In de arena heerst een perfecte akoestiek. Daar kunt je zelf getuige van zijn, want er worden regelmatig muziekoptredens gegeven!

Verona

De Arena van Verona

7. Venetië

Het is misschien een beetje een inkoppertje, maar Venetië behoort met afstand tot de mooiste bezienswaardigheden in Noord Italië. Het is zelfs één van de meest romantische steden ter wereld. Hoewel het in de stad steeds drukker wordt met toeristen is het echt een stad die je eens in je leven gezien moet hebben. Alleen al de ligging op 100 verschillende eilanden is zeer bijzonder, en dan hebben we het nog niet over alle beroemde bezienswaardigheden in Venetië. Van het Dogepaleis uit de 17de eeuw met de Brug der Zuchten en de Rialtobrug over Canal Grande tot aan het middelpunt van Venetië: het San Marco plein. Op dit plein vind je een mooie basiliek en de Campanile. Laatstgenoemde toren is gemaakt van bakstenen en deze kun je beklimmen voor een te gek uitzicht over de eilanden en de kanalen. Bovendien is een romantische gondeltocht erg romantisch om te doen in Noord Italië!

Venetie Rialtobrug

De iconische Rialtobrug in Venetië

8. Comomeer

Eerder in dit artikel over bezienswaardigheden in Noord Italië vertelden we al dat het noorden over mooie meren beschikt. Naast het Gardameer is het Comomeer een geweldige uitvalsbasis voor een vakantie in Noord Italië. Rondom het meer kun je tal van fijne strandjes opzoeken voor een relaxte dag aan het water. Daarnaast zijn er veel watersporten mogelijk, probeer eens windsurfen of waterskiën! De omliggende bergen rond Lago di Como zijn een walhalla voor avonturiers en natuurliefhebbers. In de bergen kun je op avontuur met een mountainbike- of een hiketocht. De charmante dorpjes aan de oevers van het Comomeer maken jouw vakantie hier compleet. Geniet van de terrasjes, de goede ijssalons, lieflijke straatjes en de ontspannen sfeer in plaatsjes zoals Varenna, Como en Bellagio.  

Comomeer Varenna

Het knusse plaatsje Varenna aan het Comomeer

9. Genua

Deze havenstad in Ligurië staat bekend om haar maritieme historie. Symbool daarvoor staat de vuurtoren van Genua. La Laterna is de hoogste vuurtoren van Europa en de oudste werkende vuurtoren ter wereld. De vuurtoren is het icoon van de stad die je kunt beklimmen voor een gaaf uitzicht op zee. Combineer een bezoek aan de vuurtoren met Porto Antico. In de oude haven is het erg gezellig met veel sfeervolle eetgelegenheden. Genua barst van de paleizen, kerken en kathedralen. Ware must-sees zijn de zwart-wit gestreepte kathedraal van San Lorenzo en het Palazzo Reale met reusachtige fresco’s, kroonluchters en gouden meubels. Leuk om te doen in Noord Italië met kinderen: het Aquarium van Genua. Dit is één van de grootste aquaria ter wereld waar je oog in oog kunt staan met haaien en dolfijnen.

Genua kerk

De kathedraal van San Lorenzo in Genua

10. Aosta

In de natuurrijke Valle d’Aosta ligt het gelijknamige Aosta. Je begeeft je in deze stad in ‘het Rome van de Alpen’. Aosta heeft deze bijnaam gekregen door een schat aan Romeinse opgravingen en monumenten. Met een stadswandeling kun je veel Romeinse overblijfselen bekijken, zoals de historische toegangspoort Arco di Augusto en de Romeinse brug Ponte Romano. Van grote historische waarde is triomfboog van Augustus. Deze boog is gebouwd in het jaar 25 vóór Christus, dat is echt oud! Bij de archeologische site Porta Praetoria vind je nog veel meer restanten van een oud theater, stadsmuren en toegangspoorten. Eén en al historie in Aosta!

Aosta

Romeinse opgravingen in Aosta

Wat te doen in Noord Italië? 7 extra tips!

Naast bovenstaande Top 10 bezienswaardigheden in Noord Italië is er uiteraard nog veel meer te doen en te zien in het noorden. Om je te laten inzien hoe mooi Noord Italië is, hierbij 7 extra tips:

  • Ferrara: een heerlijke stad om per fiets te ontdekken, want je kunt 9 kilometer over de historische stadsmuren fietsen!
  • Iseomeer: is het kleine zusje van het Gardameer en het Comomeer waarover je kunt varen.
  • Padua: een sfeervolle stad waar je op een leuke manier kunt verdwalen in de oude getto.
  • Bergamo: in vergelijking met andere steden een relatief rustige stad met een fijne ambiance die aan een groot gezellig dorp doet denken.
  • Maggioremeer: hier kun je relaxen aan een schilderachtig meer in het uiterste noorden van Italië.
  • Parma: is de bakermat van lekkere specialiteiten. Proef bijvoorbeeld Parmaham en Parmezaanse kaas.
  • Turijn: of je nu de nieuwste mode wilt shoppen, in een uitstekende restaurant wilt eten of barokke gebouwen wilt aanschouwen… het kan in Turijn!

De allermooiste bezienswaardigheden in Noord Italië in één reis bekijken?

Dan is een rondreis door Noord Italië echt iets voor jou! Ontdek de beste rondreizen in Noord Italië hieronder:

– 8 Daagse rondreis met o.a. Cinque Terre, Florence en Venetië met TUI
10 Daagse rondreis langs de Noord Italiaanse meren en Venetië met TUI
– 10 Daagse roadtrip met o.a. het Gardameer, Comomeer en Verona met De Jong Intra

Wil je liever zelf een rondreis samenstellen, precies zoals jij het wilt?
Creeër je eigen rondreis door Noord Italië met de bouwstenen van Riksja Travel óf laat een Italië specialist je helpen met een maatwerkreis.