De mooiste plaatsen en bezienswaardigheden aan de Costa de la Luz | 9x Tips

Ontdek de mooiste plaatsen én bezienswaardigheden aan de Costa de la Luz! Deze kuststreek ligt in het zuidwesten van Spanje aan de Atlantische Oceaan. Het gebied strekt zich uit vanaf het meest zuidelijke punt van het Spaanse vasteland tot de grens met Portugal. Een vakantie naar de Costa de la Luz biedt veel voordelen. Zo is het hier nog relatief rustig, zowel op de lange stranden als in de mooie steden. Van massatoerisme is hier zeker nog geen sprake! Daardoor kun je genieten van een authentieke Spaanse sfeer. Meer inspiratie over deze rustige en schilderachtige streek in Spanje? Check hieronder de mooiste bezienswaardigheden aan de Costa de la Luz!

Inhoudsopgave

Wat te doen aan de Costa de la Luz? 9x Tips

Verdiep je in de wijncultuur, ga op avontuur in de natuur en beleef de mooiste witte dorpjes van de Costa de la Luz. Het is slechts een greep uit alles wat je kunt doen aan de Costa de la Luz! In dit artikel ontdek je de 9 mooiste plaatsen en tips voor bezienswaardigheden in dit Spaanse gebied.

1. Cádiz

Deze historische havenstad behoort tot één van de mooiste plaatsen aan de Costa de la Luz. Cádiz is van oudsher een handelsstad door haar strategische ligging aan de Atlantische Oceaan. Al in de Romeinse tijd was Cádiz een welvarende stad en dat zie je terug aan de overblijfselen van de 2de grootste Teatro Romano ter wereld. In de oude binnenstad, gelegen op een schiereiland, vind je nog veel meer bezienswaardigheden. Neem een kijkje bij de kathedraal van Cádiz die opvalt door de gouden ronde koepel. Je kunt de kerktoren beklimmen voor een mooi panorama over de stad. Verder bestaat het centrum uit authentieke pakhuizen, uitstekende (vis)restaurants en sfeervolle pleinen met terrasjes. Ter bescherming van de stad in het verleden zijn er nog vestingwallen, veel wachttorens en 2 grote kastelen te vinden in Cádiz. Last but not least kun je in Cádiz lekker naar het strand en flaneren over de lange boulevard.

Skyline Cadiz

2. Jerez de la Frontera

Welkom in Jerez de la Frontera, de stad van de sherry-wijn, de paardrijkunst en de geboorte van de flamenco! Met een bezoek aan Jerez de la Frontera, in het achterland van de Costa de la Luz, ontdek je een mooie mix van Moorse en Christelijke invloeden. Zo zijn het Moorse kasteel Alcazar en de 12de-eeuwse kathedraal één van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Tussen de veelal witgekalkte huizen vind je wijnhuizen (Bodega’s). Alleen wijn uit het gebied rond Jerez de la Frontera mag je sherry noemen. Bij Bodega’s zoals Tio Pepe kun je de wereldberoemde sherry proeven en deelnemen aan een rondleiding. Zoals gezegd is Jerez de la Frontera ook bekend om de paardrijkunsten. In het Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, een hoog aangeschreven dressuurschool, kun je paardenshows bewonderen met ruiters in klederdracht. Wanneer je ’s avonds de stad ontdekt kun je op veel plekken toeschouwer zijn bij flamencoshows. Geniet van de nodige danstradities die met veel passie opgevoerd worden.

Jerez de la Frontera

3. Huelva

Huelva is een relatief onontdekte stad, maar desondanks is het één van de mooiste bezienswaardigheden van de Costa de la Luz. Je bezoek aan Huelva staat veelal in het teken van Columbus. In 1492 vertrok de ontdekkingsreiziger vanuit Huelva op zoek naar de ‘nieuwe wereld’ die uiteindelijk Amerika heette. In deze witgekleurde stad vind je het Monument van Columbus, een hoog standbeeld dat Huelva cadeau kreeg van Amerika als dank voor de ontdekking. Bekijk ook zeker Casa Colon, het huis van Columbus waar hij zijn reizen plande. In een nabijgelegen haven kun je ook nog replica’s van boten zien waarmee Christoffel Columbus naar Amerika voer.

Huelva Columbus

Huelva is een authentieke, Spaanse stad die nauwelijks is aangetast door het toerisme. Het historisch centrum bestaat uit lekkere tapasbars, mooie kerken zoals de San Pedro-kerk in Mujaderstijl en gezellige pleinen zoals Plaza de las Monjas met een fontein en palmbomen. Huelva is een prima uitvalsbasis voor een vakantie aan de Costa de la Luz. Aan de kust vind je namelijk de Costa de Huelva met rustige zandstranden waar je alle ruimte hebt om te zwemmen en zonnen. Dit alles maakt Huelva één van de fijnste en mooiste plaatsen aan de Costa de la Luz!

Costa de Huelva

4. Tarifa

Tarifa is het meest zuidelijke puntje van het Spaanse vasteland. Dit is eigenlijk het begin (of het einde) van de Costa de la Luz tot aan de Portugese grens. Door deze ligging, met aan de overkant Marokko, heb je hier een gunstige wind voor het uitoefenen van watersporten. Tarifa is dan ook een paradijs voor wind- en kitesurfers. Vanaf de stranden kun je met je voeten in het zand prachtig uitkijken over de Straat van Gibraltar en de watersporters aanschouwen. Tevens is het mogelijk om van april t/m oktober walvissen en dolfijnen te spotten met een enerverende bootexcursie. Blijf zeker niet alleen op het strand in Tarifa. Ook de oude stad ‘Puerta de Jerez’ wil je niet missen. Het oude centrum is ommuurd en bestaat uit fotogenieke, geplaveide straatjes. Een aanrader is om het Castillo de Guzman el Bueno te beklimmen met uitzicht op Afrika.  

windsurfen Tarifa

5. Sevilla

Vanuit de Costa de la Luz kun je een dagtrip maken naar Sevilla. Een unieke kans, want Sevilla behoort tot één van de mooiste steden van Spanje. De sierlijke stad barst van de highlights. Struin over de Plaza de Espana, proef de lekkerste paella in de talrijke restaurants en geniet van de mooie tuinen en koninklijke vertrekken in het Real Alcazar. Daarnaast zijn er heel wat mooie uitzichtpunten in Sevilla. Daarvoor ga je naar de Giralda toren die vastzit aan de immense kathedraal van Sevilla. Op de top van de Giralda kun je 360 graden rondkijken vanaf het symbool van de stad. Een stuk futuristischer is Metropol Parasol. Een grote houten constructie in de vorm van parasols waarover je kunt lopen. Doe dit in de avond, want dan is er ook een mooie lichtshow!

Sevilla
Sevilla Giralda

6. Doñana National Park

Tussen Huelva en Cádiz ligt een geweldig, beschermd natuurgebied: Doñana National Park. Via uitgezette fiets- en wandelpaden kun je duinen, zoutwatermeren, bossen, moerassen en lagunes doorkruizen. Er zijn 6 bezoekerscentra die een vertrekpunt zijn voor rondtochten en wandelroutes. Ga op zoek naar wildlife zoals wilde zwijnen, lynxen, herten en vogelsoorten zoals flamingo’s, ooievaars, lepelaars en adelaars. Bovendien is Doñana National Park het thuis van veel reptielen en amfibieën. Ook de natuur is dus goed vertegenwoordigd met een vakantie aan de Costa de la Luz!

Doñana NP

7. Arcos de la Frontera

In het bergachtige achterland van de Costa de la Luz liggen een aantal ‘Pueblos Blancos’ verscholen. Deze witte dorpjes zijn typerend voor dit gebied. Eén van de mooiste witte dorpen is Arcos de la Frontera. Het charmante dorp heeft een spectaculaire ligging op een rots met een wirwar van smalle straatjes. In deze steegjes vind je witgekalkte huizen met roodkleurige dakpannen. Bovendien heb je vanuit het dorp mooie uitzichten op omliggende valleien met olijfbomen. Arcos de la Frontera ligt aan de Ruta de Pueblos Blancos (witte dorpenroute). Met een huurauto kun je nog veel meer witte dorpen op de route bezoeken. Echt een aanrader als je je nog afvraagt: wat te doen aan de Costa de la Luz?

Arcos de la Frontera

Ontdek kleinschalige hotels aan de Costa de la Luz incl. huurauto

8. Baelo Claudia

Voor geschiedenisliefhebbers is Baelo Claudia één van de mooiste bezienswaardigheden aan de Costa de la Luz. Van origine is het een vissersdorp dat later uitgroeide tot een bloeiende stad. Baelo Claudia is in haar 2000 jarig bestaan diverse malen getroffen door aardbevingen en vloedgolven. Dat resulteerde erin dat het stadje in de 6de eeuw helemaal verlaten was. Vandaag de dag kun je de restanten van de antieke stad bewonderen. Bekijk ruïnes van de stadsmuren, een basiliek, een theater en aquaducten. Tip: dit archeologische bezoek kun je goed combineren met één van de beste stranden aan de Costa de la Luz: het strand van Bolonia.

Baelo Claudia

9. Gibraltar

Hoewel Gibraltar officieel niet bij de Costa de la Luz hoort is het absoluut de moeite waard om dit Brits overzees gebied te bezoeken. Neem je paspoort mee, want er is daadwerkelijk een grenscontrole. Eenmaal over de grens valt één ding je gelijk op: de gigantische apenrots. Middels een kabelbaan kun je naar de 426 metershoge top waarvandaan je het 14 kilometer verderop gelegen Marokko ziet liggen. Op deze top leeft ook de enige apenkolonie in Europa. De berberapen zijn best brutaal in het afpakken van spullen van toeristen, dus let daarvoor op. In de grote rots bevinden zich schitterende druipsteengrotten waarvan de St. Michaels Cave het mooist is. Ook vind je ondergronds in de rots een tunnelnetwerk uit de Tweede Wereldoorlog. Speciaal voor de winkelliefhebbers: in Mainstreet kun je belastingvrij shoppen! De Britse enclave Gibraltar heeft nog geen 7 km2 oppervlakte, maar is een hoogtepunt dat je zeker niet wilt missen.

Rots van Gibraltar

De bezienswaardigheden van Costa de la Luz met eigen ogen bekijken?

Nu je weet wat te doen aan de Costa de la Luz is het tijd om je verder te oriënteren op vakanties naar deze streek in het zuidwesten van Spanje. De Reisspecialist verwijst je door naar betrouwbare reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in het organiseren van reizen naar Spanje. Deze reisbureaus zijn erkend met de keurmerken van de ANVR en SGR die zorgen voor (financiële) zekerheden en garanties. Zo is je reis naar Costa de la Luz in veilige handen!